mend - онтологија

закрпи повеќе

Види и: крпи (несв.)
закрпат
Вид збор: Глагол, свршен
За дупнато - покрие со калај, поправи оштетени посатки и др.
Албански: ndreq

искрпи повеќе

искрпат
Вид збор: Глагол, свршен
(се искрпи) Се закрпи, си ја закрпи сам скинатата облека.
Албански: arnohem

крпи повеќе

крпат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поправи нешто оштетено, пополни, затне дупки на оштетена површина, доведе во добра состојба.
Албански: arnoj
(се крпи) Крпи свое, за себе.
Албански: arnohem

крполи повеќе

Види и: крпи (несв.)
крполат
Вид збор: Глагол, несвршен
крпи
Употреба: Деминутив

поткрпи повеќе

Види и: крпи (несв.)
поткрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Закрпи малку, потшие.
Албански: arnoj, qep

прикрпи повеќе

прикрпат
Вид збор: Глагол, свршен
Поправи донекаде нешто оштетено.
Албански: arnoj

сошие повеќе

Види и: шие (несв.)
сошијат
Вид збор: Глагол, свршен
Закрпи, зашие нешто.
Албански: qep