memorandum - онтологија

мемоар повеќе

мн. мемоари
Вид збор: Именка, машки род
Во политиката и во дипломатијата - писмено обраќање, известување, потсетник по усно излагање по некое прашање, по ранг најмалку формално дипломатско писмо.
Употреба: Дипломатија

меморандум повеќе

мн. меморандуми
Вид збор: Именка, машки род
Дипломатски документ во кој се изнесува или се разјаснува некое барање, предлог или мислење за некое политичко прашање.
Албански: memorandum
Употреба: Дипломатија
Службено писмо со детали за трговски преговори или за склучување договори.
Албански: memorandum
Употреба: Административен термин