melody - онтологија

мелодија повеќе

мн. мелодии
Вид збор: Именка, женски род
Ритмички поврзана низа од тонови што прави хармонично музичко единство.
Албански: melodi
Употреба: Музика и танц

песна повеќе

мн. песни
Вид збор: Именка, женски род
Таква творба во моментот на исполнувањето; самата мелодија.
Албански: melodi
Употреба: Музика и танц