melodious - онтологија

благозвучен повеќе

благозвучниот
Вид збор: Придавка
Што има благ звук, што звучи пријатно, милозвучен.

ѕунлив повеќе

ѕунливиот
Вид збор: Придавка
Што ѕуни, што има својство да ѕуни.

мекамлиски повеќе

Види и: мекам (м.)
мекамлискиот
Вид збор: Придавка
мелодичен
Употреба: Дијалектен збор

напевен повеќе

напевниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на напев, мелодиски.
Употреба: Музика и танц
Примери:
Напевна и говорна страна на песната.

слаткозвучен повеќе

слаткозвучна
Вид збор: Придавка
Кој звучи пријатно, нежно.
Примери:
Слаткозвучна песна.