measure - онтологија

домери повеќе

домерат
Вид збор: Глагол, свршен
Мери, измери до крај.

измери повеќе

измерат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши мерење на нешто, установи со определена мера, определена димензија на нешто.
Албански: mat, mas

мери повеќе

мерат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Определи големина, размер, количество на нешто.
Албански: mat
Определи степен, силина, броен износ на нешто.
Албански: mat
Употреба: Физика

мерка повеќе

Види и: мери (св. и несв.)
меркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа тајно, набљудува внимателно.
Албански: masë

одмери повеќе

одмерат
Вид збор: Глагол, свршен
Со некаква мерка процени, определи некаква величина (тежина, должина, содржина).
Албански: mat

премери повеќе

премерат
Вид збор: Глагол, свршен
Измери количество, големина на нешто.
Албански: mat rishtas
Повторно измери.
Албански: mat rishtas
(се премери) Се измери повторно.
Албански: mat përsëri

размери повеќе

размерат
Вид збор: Глагол, свршен
Измери, определи со мерење димензии.

трга повеќе

тргаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мери (тежина)
Албански: mat
(се трга) се мери
Албански: mat