mean - онтологија

значи повеќе

значат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има некаква смисла, содржина, има значење.
Албански: do të thotë
Има важност, вредност, има значење
Албански: dëmethënie

инструмент повеќе

мн. инструменти
Вид збор: Именка, машки род
Средство за постигнување некаква цел.
Албански: instrument, mjet
Употреба: Преносно значење

означи повеќе

означат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л.) Има значење.
Албански: ka domethënie

орудие повеќе

мн. орудија
Вид збор: Именка, среден род
Средство за остварување на некоја цел, за постигање на нешто.
Албански: mjet, vegël
Употреба: Преносно значење

оружје повеќе

мн. оружја
Вид збор: Именка, среден род
Средство за постигнување на некоја цел.

подмолен повеќе

подмолниот
Вид збор: Придавка
Што е резултат на потајно дејство со зла намера.
Албански: tinzake, dhelpanake

подол повеќе

подли
Вид збор: Придавка
нечесен, подмолен

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
значи
Албански: do të thotë

средство повеќе

мн. средства
Вид збор: Именка, среден род
Начин на дејство за постигање на нешто.
Албански: mjet
(обично мн.) Предмети, орудија неопходни за остварувањето на нешто.
Албански: mjete
(само мн.) Материјални можности, пари, капитал.
Албански: mjete
Употреба: Економија