mayor - онтологија

градоначалник повеќе

мн. градоначалници
Вид збор: Именка, машки род
Претседател на град, општина.
Албански: prefekt
Употреба: Политика

кајмакам повеќе

мн. кајмаками
Вид збор: Именка, машки род
Застапник на везирот или валијата во некоја околија; управител на околија, каза.
Турски: kaymakam
Употреба: Административен термин , Историја

кмет повеќе

мн. кметови
Вид збор: Именка, машки род
селски старешина

коџабашија повеќе

мн. коџабашии
Вид збор: Именка, машки род
селски кмет, селски старешина
Турски: kocabaşı
Употреба: Историја

коџобашија повеќе

Види и: коџабашија (м.)
мн. коџобашии
Вид збор: Именка, машки род
коџабашија
Турски: kocabaşı
Употреба: Историја

мивтар повеќе

мн. мивтари
Вид збор: Именка, машки род
Селски старешина.
Турски: muhtar
Употреба: Административен термин , Историја