mature - онтологија

голем повеќе

големи
Вид збор: Придавка
За човек - што е зрел.
Албански: i pjekur

дозрее повеќе

Види и: зрее (несв.)
дозреат
Вид збор: Глагол, свршен
Достигне полн физички, психички развој, полна зрелост.
Албански: piqet
Употреба: Преносно значење

доспее повеќе

доспеат
Вид збор: Глагол, свршен
созрее
Албански: piqem
Стигне рок за наплата.
Употреба: Економија

достаса повеќе

достасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Порасне, постигне зрелост.
Албански: piqem

зазрее повеќе

Види и: зрее (несв.)
зазреат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек, мисла - стане подобар, посовесен, поумен.
Албански: piqem
Употреба: Преносно значење

зрее повеќе

зреат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - достигнува целосен умствен и физички развиток.
Албански: pjekë
Употреба: Преносно значење
За мисла, план - се дооформува.
Албански: piqet, formohet

зрел повеќе

зрели
Вид збор: Придавка
Што е телесно и душевно развиен.
Што е својствен за душевен и телесен развој.
Што постигнал нужен степен во развојот, што е готов, што ги исполнува условите, што одговара за нешто.
Што е добро обмислен, разумен, што сведочи за знаење, за опит.
Што е на високо уметничко ниво; што го покажува тоа.

назрее повеќе

назреат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане неодложно.
Албански: piqet, plotëson
Употреба: Преносно значење

одлежи повеќе

Види и: лежи (несв.)
одлежат
Вид збор: Глагол, свршен
За алкохол (вино, ракија) - мирува определено време поради добивање специфичен вкус, арома и сл.
Албански: bëhem, piqem
Употреба: Гастрономија

понарасне повеќе

Види и: нарасне (св.)
понараснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се развие донекаде или во целиот свој раст.
Албански: rritet, piqet

понастаса повеќе

Види и: настаса (св.)
понастасаат
Вид збор: Глагол, свршен
настаса, созрее, порасне

попрекрши повеќе

Види и: прекрши (св.)
попрекршат
Вид збор: Глагол, свршен
Влезе во малку позрели години.

порасне повеќе

пораснат
Вид збор: Глагол, свршен
Достигне зрелост; стане голем на врст.
Албански: piqem

прележи повеќе

Види и: лежи (несв.)
прележат
Вид збор: Глагол, свршен
За ракија, вино - се остави да отстои поради подобрување на квалитетот.
Албански: qëndron për të arrirë, vjen
Употреба: Гастрономија

развие повеќе

развијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се развие) израсне, узрее, закрепне
Албански: rritem, zhvillohem
(се развие) Узрее духовно, умствено.
Албански: rritem, zhvillohem

созрее повеќе

Види и: узрее (св.)
созреат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - достигне физичка или духовна зрелост.
Албански: piqet

узрее повеќе

узреат
Вид збор: Глагол, свршен
За човек - достигне физичка или духовна зрелост.
Албански: pjekur
Употреба: Преносно значење