manuscript - онтологија

манускрипт повеќе

мн. манускрипти
Вид збор: Именка, машки род
Рачно напишана книга.

пергамент повеќе

мн. пергаменти
Вид збор: Именка, машки род
Стар ракопис пишувач на тој материјал.
Албански: manuskript
Употреба: Историја

ракопис повеќе

мн. ракописи
Вид збор: Именка, машки род
Текст напишан на рака или на машина; оригинален текст од кој се врши набирање.
Албански: dorëshkrim
Употреба: Литература
Примери:
Уште не ги прегледал ракописите.
Ракописен споменик од старата писменост.
Албански: manuskript
Употреба: Историја
Примери:
Изучување на старите ракописи.