management - онтологија

администрација повеќе

мн. администрации
Вид збор: Именка, женски род
Управа, управни работи на претпријатие, фабрика и сл.
Албански: administratë

водство повеќе

водството
Вид збор: Именка, среден род
Управа, раководно тело.
Албански: udhheqësi, parësi

дирекција повеќе

мн. дирекции
Вид збор: Именка, женски род
Главна управа на претпријатие или на организација, обично водена од директор.
Албански: drejtori
Употреба: Економија
Просторија каде што е сместена таквата управа.
Албански: drejtori
Употреба: Архитектура и градба

менаџмент повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Раководење и организирање на работата за поуспешно оcтварување на одредени економски резултати.
Албански: menaxhim
Употреба: Економија

раководење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) раководи
Албански: udhëheqje, menaxhim
Употреба: Економија
Примери:
Раководењето на претпријатието.

раководство повеќе

мн. раководства
Вид збор: Именка, среден род
Дејноста на раководителот, на раководните органи, раководење.
Албански: administrim
Употреба: Економија
раководители, раководен колектив
Албански: udhëheqës
Употреба: Административен термин

стопанисување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Водење стопанство.
Албански: menaxhim, ekonomizim
Употреба: Економија

управа повеќе

(едн.) управата
Вид збор: Именка, женски род
управување
Албански: menaxhim