manage - онтологија

води повеќе

водат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се грижи за нешто.
Албански: menaxhoj

газдува повеќе

газдуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
раководи, стопанисува

движи повеќе

движат
Вид збор: Глагол, несвршен
Раководи, работи на остварувањето на некоја цел, поттикнува.
Албански: drejton, menaxhon
Употреба: Преносно значење

менаџира повеќе

менаџираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Раководи со претпријатие, води бизнис.
Употреба: Економија

престаса повеќе

престасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стаса, постигне да направи нешто навреме.
Албански: arriti

престигне повеќе

престигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стаса, подигне да направи нешто навреме.
Албански: arrij

раководи повеќе

раководат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стои на чело на нешто; зазема должност на управител.
Албански: udhëheq
Примери:
Сите тие ја раководеа нашата борба.

снајде повеќе

(се) снајдат
Вид збор: Глагол, свршен
(се снајде) Се соумее да излезе од тешка положба.
Албански: ia dal në krye
(се снајде) сообрази, приспособи
Албански: gjëndet

снаоѓа повеќе

Види и: снајде (св.)
(се) снаоѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) снајде

справи повеќе

справат
Вид збор: Глагол, свршен
(се справи) Излезе на крај, совлада пречки, тешкотии.
Албански: ia dal
Употреба: Книжевен збор , Ретко

стокми повеќе

стокмат
Вид збор: Глагол, свршен
скрои, среди
Албански: menaxhoj
Употреба: Преносно значење

стопанисува повеќе

стопанисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
работи, економски делува, ствара
Употреба: Економија
Примери:
И ќерка му почна да стопанисува.

управува повеќе

управуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ја води управата, го управува претпријатието.
Албански: menaxhoj
Употреба: Економија