lower - онтологија

долен повеќе

долни
Вид збор: Придавка
Што е долу, под нешто друго, што се наоѓа на помала висина.
Албански: më ulët
Што се наоѓа на понискиот дел од определен простор.
Албански: poshtë
Што е на понизок степен во определена хиерархија.
Албански: më ulët
Употреба: Преносно значење
Што е лош, нечесен.
Албански: i ulët, i poshtër
Употреба: Преносно значење

долу повеќе

Вид збор: Прилог
За означување понизок степен во рангирање на нешто.

здолен повеќе

здолни
Вид збор: Придавка
За облека - што е под нешто.

наведе повеќе

наведат
Вид збор: Глагол, свршен
Спушти надолу, сведне (глава, очи).
Албански: ulë

наведне повеќе

наведнат
Вид збор: Глагол, свршен
Спушти надолу, сведне (глава, очи)
Албански: përkul

ниж повеќе

нижа
Вид збор: Придавка
Што зазема најниско место во некоја систематизација (по структура, по организација).

ничкоса повеќе

ничкосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведне, кутне, насочи надолу.
Албански: rrëzon

подолу повеќе

Вид збор: Прилог
долу

понизок повеќе

Види и: низок (прид.)
понискиот
Вид збор: Придавка
Компаратив од низок.

снижи повеќе

снижат
Вид збор: Глагол, свршен
За квалитет, значење, важност на нешто - направи помал.
Албански: ulet
За глас, звук - спушти.
Албански: ulet
(се снижи) Стане понизок по квалитет, значење.
Албански: ulet
(се снижи) За глас, звук - се спушти.
Албански: ulet

спушти повеќе

спуштат
Вид збор: Глагол, свршен
намали, снижи
Албански: pakësoj
(за кораб, чун) Пушти во вода.
Албански: lëshoj