lose - онтологија

губи повеќе

губат
Вид збор: Глагол, несвршен
Престанува да има нешто, останува без нешто, снемува, загубува нешто.
Албански: humbas
Се намалува, снемува некое својство.
Албански: humb, humbas
Исчезнува, излегува надвор од досегот, од видот.
Албански: humb, zhduk
Доживува пораз (во игра, натпревар, војна).
Албански: humbas
Употреба: Спорт
Трпи загуба во работата.
Албански: humb
Употреба: Економија
Троши бесполезно.
Албански: humb

загине повеќе

загинат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби, изгуби нешто.
Албански: humbi

загуби повеќе

загубат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане без нешто што го имал.
Албански: humbi
Изгуби дел, нешто од својата природна целост (поради болест, повреда).
Албански: humbi
Изгуби, престане да има некое својство, способност за нешто.
Албански: humbi
Остане без некого поради смрт, разделба и др.
Албански: humbi
Доживее неуспех, пораз, не победи во натпревар, игра и сл.
Албански: humbi
Изгуби, се лиши од определени материјални вредности, пари и сл.
Албански: humbi
(се загуби) Изгуби ориентација, пат, не знае каде се наоѓа.
Албански: u humb

земе повеќе

земат
Вид збор: Глагол, свршен
(Ми, ти, му ... се земе) Изгуби нешто од себе.
Албански: merr

зијани повеќе

зијанат
Вид збор: Глагол, свршен
Претрпи загуба во некоја игра или во нешто друго.
Албански: humb
Употреба: Разговорно

изгуби повеќе

Види и: губи (несв.)
изгубат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане без нешто материјално.
Албански: humbas
Остане без некое својство, без можност да се служи со нешто.
Албански: humbas
Остане без некого (без син, брат, родител итн.) поради смрт.
Албански: humbas
Претрпе загуба во работа, забава, војна и сл.
Албански: humbas

испогуби повеќе

испогубат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби повеќе нешта.
Албански: humbas

испозагине повеќе

Види и: загине (св.)
испозагинат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби, изгуби повеќе нешта.
Албански: humbas

омршави повеќе

омршават
Вид збор: Глагол, свршен
ослабне
Употреба: Медицина

отиде повеќе

отидат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши брзо, многу, изгуби сѐ.
Албански: shkoj, humb

подзагуби повеќе

подзагубат
Вид збор: Глагол, свршен
Загуби нешто малку, донекаде.
(се подзагуби) Се подзагуби малку, донекаде.

посее повеќе

посеат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби нешто.
Албански: humb
Употреба: Преносно значење , Разговорно

проигра повеќе

Види и: игра (несв.)
проиграат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби, се лиши од нешто, не искористи нешто.
Албански: humbas
Употреба: Преносно значење

прокоцка повеќе

прокоцкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изневери, пропушти можност.
Албански: humbas
Употреба: Преносно значење