loan - онтологија

заем повеќе

Види и: заим (м.)
мн. заеми
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што се дава некому или што се зема од некого со обврска дека ќе биде вратено.
Албански: huazim, borxh
Употреба: Економија

заим повеќе

Види и: заем (м.)
мн. заими
Вид збор: Именка, машки род
позајмица, позајмување, заем
Албански: huazim, kredi
Употреба: Дијалектен збор

кредит повеќе

мн. кредити
Вид збор: Именка, машки род
Давање пари, стоки и сл. на користење за определено време и со определена камата.
Албански: hua, kredi
Употреба: Економија
Сума што му се става некому на располагање за определени цели.
Албански: kredi, huazim
Употреба: Економија

позајмица повеќе

позајмицата
Вид збор: Именка, женски род
Сума пари што треба да се врати со камата.
Албански: huazim
Употреба: Економија
позајмен играч, предмет