live - онтологија

директен повеќе

директни
Вид збор: Придавка
За телевизиски или радиопренос - што се врши во истиот момент кога се случува настанот.
Албански: i drejtpërdrejtë

дише повеќе

дишат
Вид збор: Глагол, несвршен
Живее, постои, покажува знак на живот.
Албански: jeton
Употреба: Преносно значење

доживее повеќе

доживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Жив дочека до некои години, до некоја старост.
Албански: jetoj, arrij

живее повеќе

живеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постои, суштествува како жив организам, жив е.
Албански: jeton
Го поминува животот на некаков начин, под некакви услови.
Албански: jeton
Живее за некого, за нешто; за некоја цел.
Албански: jeton
Се издржува од нешто.
Албански: mbështetet
Се согласува, е во добри односи со некого.
Албански: jeton

живо повеќе

Вид збор: Прилог
Многу, силно изразено.
Албански: gjallërisht
директно, непосредно
Албански: drejtpërdrejt

заживее повеќе

Види и: живее (св. и несв.)
заживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да живее некаде.
Албански: jeton

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се носи) Живее, се држи, постапува на определен начин.
Албански: mbahem me

поживее повеќе

Види и: живее (св. и несв.)
поживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине живот, обично проживее убаво.
Албански: jetoj mirë
Живее некое време или помине некаде еден период од животот.
Албански: jetoj, kaloj jetën

понаживее повеќе

Види и: наживее (св.)
(се) понаживеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наживее, проживее долг и убав живот.

проживее повеќе

проживејат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине животен век.
Албански: jetoj, kaloj jetën

светува повеќе

Види и: свет (м.)
светуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
живее, егзистира
Употреба: Поетски збор

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) живее
Албански: ekzistoj
Употреба: Разговорно

суштествува повеќе

суштествуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
живее
Албански: jeton, ekziston
Примери:
Татко им веќе не суштествуваше.