listen - онтологија

вслуша повеќе

(се) вслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Внимателно се заслуша.

доислуша повеќе

доислушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ислуша се, до крај.

дослуша повеќе

Види и: слуша (несв.)
дослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со слушањето, ислуша до крај.
Албански: dëgjoj deri në fund

заслуша повеќе

заслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да слуша.
Албански: fillon të dëgjoj
(се заслуша) Почне да слуша внимателно.
Албански: dëgjon me kujdes

изнаслуша повеќе

Види и: наслуша (св.)
(се) изнаслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наслуша доволно во голема мера, се наслуша сѐ и сешто.

наслуша повеќе

наслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Напрегне внимание нешто да чуе.
Албански: ndëgjoj
(се наслуша) Помине долго време во слушање, се измори, се засити од слушање.
Албански: ndëgjoj mjaft

наслушне повеќе

Види и: наслуша (св.)
наслушнат
Вид збор: Глагол, свршен
наслуша

отслуша повеќе

Види и: слуша (несв.)
отслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Слуша до крај.

подзаслуша повеќе

Види и: заслуша (св.)
подзаслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заслуша малку повнимателно.
(се подзаслуша) Се заслуша малку повнимателно.

почуе повеќе

почујат
Вид збор: Глагол, свршен
послуша

слуша повеќе

слушаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прима со слух гласови или звучи.
Албански: dëgjoj
(само заповедно) Обрат во почетокот на разговорот за привлекување на вниманието на собеседникот.
Албански: dëgjo
Употреба: Разговорно

слушне повеќе

Види и: слуша (несв.)
слушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими со сетило за слух - гласови, звуци или шумови.
Албански: dëgjoj

сослушува повеќе

Види и: сослуша (св.)
сослушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ислушува
Албански: ndëgjoj
Употреба: Ретко

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слуша
Албански: dëgjoj
Употреба: Дијалектен збор