like - онтологија

ареса повеќе

аресаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува симпатија кон некого, кон нешто.
Албански: pëlqej Бугарски: харесва
Употреба: Дијалектен збор
(се ареса) Ми (ти, му...) се допадне, ми (ти, му...) се свиде.
Албански: pëlqej
Употреба: Дијалектен збор

бендиса повеќе

бендисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се допадне некому.
Турски: beğenmek Албански: pëlqej
Употреба: Разговорно
(се бендиса) Се допадне сам себеси.
Албански: pëlqej
Употреба: Разговорно
(се бендиса) Се бендиса, се допадне еден на друг.
Албански: pëlqej
Употреба: Разговорно

годи повеќе

годат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само во 3 л.) Поволно, пријатно за некого.
Албански: baj qejfin dikujt

допадне повеќе

допаднат
Вид збор: Глагол, свршен
(се допадне) (Ми) се бендиса, (ми) остави убав, силен впечаток.
Албански: pëlqen

допаѓа повеќе

допаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(ми, му, им, се допаѓа) бендисува
Употреба: Разговорно

засака повеќе

засакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува приврзаност, почит, љубов спрема некого или нешто.
Албански: dua, pëlqej

иде повеќе

идат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ми (ти, му ...) се иде. Сака, му доаѓа, има желба.
Албански: vij, më vjen
Употреба: Безлично

свиди повеќе

свидат
Вид збор: Глагол, свршен
се допаѓа

свидува повеќе

Види и: свиди (св.)
(се) свидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) допаѓа се, се свиѓа

свиѓа повеќе

Види и: свиди (св.)
(се) свиѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) свиди