lighter - онтологија

запалка повеќе

мн. запалки
Вид збор: Именка, женски род
Мала џебна направа што служи, вообичаено, за палење цигари.
Албански: shkrepës, çakmak

оган повеќе

мн. огнови
Вид збор: Именка, машки род
Предмет, средство за запалување (жар, запалка).
Албански: zjarr

паливо повеќе

Вид збор: Именка, среден род
палило

палило повеќе

мн. палила
Вид збор: Именка, среден род
Сè што служи за запалување.

чакмак повеќе

мн. чакмаци
Вид збор: Именка, машки род
секало, огнило, запалка
Турски: çakmak
Употреба: Архаизам