learn - онтологија

доизучи повеќе

Види и: изучи (св.)
доизучат
Вид збор: Глагол, свршен
Изучи до крај некоја дејност, училиште, степен на образование.
Употреба: Образование

доиспече повеќе

Види и: испече (св.)
доиспечат
Вид збор: Глагол, свршен
Учи до крај, добро изучи некаков занает.
Албански: mëson
Употреба: Преносно значење

доучи повеќе

доучат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со учењето на определена школа, занает и сл.

запознае повеќе

запознаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се запознае) Се здобие со извесно знаење за некого или за нешто.
Албански: njoftoj, mësoj

заучи повеќе

Види и: учи (несв.)
заучат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да учи.
Албански: mësoj
Тргне во училиште.
Албански: mësoj

изнаучи повеќе

Види и: научи (св.)
изнаучат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи многу работи одеднаш, или едно по друго.
Албански: mësoj shumë, të gjitha
(се изнаучи) Се научи многу, прими многу знаење.
Албански: mësoj

изучи повеќе

изучат
Вид збор: Глагол, свршен
Со учење усвои нешто добро.
Албански: mësoj

научи повеќе

научат
Вид збор: Глагол, свршен
Со учење усвои нешто добро, целосно.
Албански: mësoj
Узнае, дознае нешто.
Албански: mësoj
Навикне на нешто.
Албански: mësoj
(се научи) Усвои некакво знаење, вештина и сл.
Албански: mosoj
(се научи) Добие некаков навик, се навикне на нешто.
Албански: mësoj

образова повеќе

образоваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се образова) Добие, добива образование, се школува.
Албански: arsimohem

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
учи, изучува
Албански: mëson
Употреба: Разговорно

поднаучи повеќе

Види и: научи (св.)
поднаучат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи, усвои знаење малку, донекаде.
Албански: mëson
(се поднаучи) Се научи, усвои некакво знаење малку, донекаде.
Албански: mësoj

подучи повеќе

Види и: учи (несв.)
подучат
Вид збор: Глагол, свршен
Учи малку, кратко време.
Албански: jap mësim
(се подучи) Се научи малку, донекаде.
Албански: jap mësim

поучи повеќе

поучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поучи) Прими поука.
Албански: mësim
Учи нешто.
Албански: mësoj
Употреба: Образование
Учи на училиште.
Албански: mësim shkollor
Употреба: Образование
Учи малку.
Албански: mësoj
Употреба: Образование
(се поучи) Се учи малку.
Албански: mësoj
Употреба: Образование

приучи повеќе

приучат
Вид збор: Глагол, свршен
Учи нешто малку или уште малку.
Албански: mësoj edhe pak
Употреба: Образование

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Се здобива со некакви знаења, усвојува, совладува нешто.
Албански: mësoj
(со предмет) Учи напамет, повторува за да запомни.
Албански: mësoj
(се учи) Се здобива со знаење за нешто, усвојува некакво знаење, умеење.
Албански: mësoj

чуе повеќе

чујат
Вид збор: Глагол, свршен
Со слушање узнае.
Албански: dëgjoj, kuptoj