lean - онтологија

надведе повеќе

(се) надведат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наведе над нешто, се надвисне.

надвисне повеќе

(се) надвиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наведне над некого, над нешто.
Албански: përkulet

наднесе повеќе

наднесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наднесе) Се наведне над некого, над нешто.
Албански: mbështes, hip

наклони повеќе

(се) наклонат
Вид збор: Глагол, свршен
се потпре, се навали
Албански: mbështetem

накрепи повеќе

(се) накрепат
Вид збор: Глагол, свршен
Се потпре на нешто, се послужи со нешто како потпор.

опира повеќе

Види и: опре (св.)
опираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се опира) се опре

опре повеќе

опрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опре) Се потпре, се облегне на некого или на нешто.
Албански: mbështetem

опрува повеќе

опруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
опира