laugh - онтологија

брбне повеќе

брбнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наеднаш испушти глас по воздржување од смеење и сл.

засмее повеќе

засмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој многу да се смее.
Албански: bën të qesh
(се засмее) Почне многу да се смее.
Албански: fillon së qeshuri

изнасмее повеќе

Види и: насмее (св.)
изнасмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Насмее некого многу, силно.
Албански: çon me qesh, bën shaka
(се изнасмее) Се насмее силно, во голема мера.
Албански: qesh fort

исмее повеќе

исмеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исмее) Се подбие шега нагло, прсне во смеа.
Албански: qesh

насмева повеќе

Види и: насмее (св.)
насмеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
насмее

насмее повеќе

насмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне некого на смеење.
(се насмее) Изрази задоволство со смеење.

поднасмее повеќе

Види и: насмее (св.)
(се) поднасмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насмее малку.

попотсмевне повеќе

(се) попотсмевнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насмевне малку, воздржано, се поднасмевне.

попотсмее повеќе

(се) попотсмеат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насмевне малку, воздржано, се поднасмевне.

потсмевне повеќе

(се) потсмевнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насмее тивко, малку.
Албански: qesh qet

смее повеќе

(се) смеат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) Предизвикува смев кај некого.
Албански: qeshje
(се смее) Издава смеа; за очи, лице - изразува радост, веселост.
Албански: qesh
(ми, ти, му... се смее) Се смее некому.
Албански: qesh me
Употреба: Безлично