late - онтологија

бави повеќе

бават
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бави) се задржува, задоцнува, оддолжува
Албански: vonohet

бивш повеќе

бивши
Вид збор: Придавка
покоен, починат, умрен
Употреба: Правда

доцен повеќе

доцниот
Вид збор: Придавка
Што дошол, стигнал или што се извршило по вообичаеното, определено време или рок.

доцна повеќе

Вид збор: Прилог
При крајот на определено или на вообичаеното време.

доцнежен повеќе

Види и: доцен (прид.)
доцнежниот
Вид збор: Придавка
доцен

задоцнет повеќе

задоцнетиот
Вид збор: Придавка
Што се појавува по вообичаеното, по определено време.

касен повеќе

касниот
Вид збор: Придавка
доцен, доцнежен

касно повеќе

Вид збор: Прилог
доцна

позен повеќе

позниот
Вид збор: Придавка
доцен, доцнежен

позно повеќе

Вид збор: Прилог
доцна
Употреба: Дијалектен збор

поодминат повеќе

Види и: поодмине (св.)
поодминати
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) Што е веќе во позрела доба.