lamb - онтологија

бајче повеќе

мн. бајчиња
Вид збор: Именка, среден род
Детски назив за јагне.
Албански: qingj, beckë

јагне повеќе

мн. јагниња
Вид збор: Именка, среден род
младо од овца
Албански: qingj
Употреба: Зоологија

јагнешко повеќе

(едн.) јагнешкото
Вид збор: Именка, среден род
Месо од јагне.
Албански: mish qengji
Употреба: Гастрономија

објагни повеќе

објагнат
Вид збор: Глагол, свршен
За овца - роди јагне.
Албански: pjell qingj
(се објагни) Се породи јагне.
Албански: pjell qingj
(се објагни) За јагне - се роди.
Албански: pjell qingj

ојагни повеќе

ојагнат
Вид збор: Глагол, свршен
За овца - донесе на свет јагне.
Албански: pjell qingj
Употреба: Зоологија
(се ојагни) За овца - роди јагне.
Албански: pjell qingj
(се ојагни) За јагне - се роди.
Албански: pjell qingj

шилеже повеќе

мн. шилежиња
Вид збор: Именка, среден род
Одбиено јагне од една година.
Албански: qingj njivjeqar