lackey - онтологија

лакеј повеќе

мн. лакеи
Вид збор: Именка, машки род
Униформиран слуга во богати, отмени кругови.
Албански: lakej, shërbëtor
Тој што покажува претерана понизност пред претпоставените.
Албански: lakej
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

павкало повеќе

мн. павкала
Вид збор: Именка, среден род
Човек кој повладува, ласка.
Албански: lake, shërbëtor
Употреба: Преносно значење , Разговорно

потрчко повеќе

мн. потрчковци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што трча по некого и се улизува.

скутоносец повеќе

мн. скутоносци
Вид збор: Именка, машки род
лакеј, подлизурко
Албански: lake, lajkatar
Употреба: Преносно значење

трчкало повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Човек што врши ситни работи наоколу.

угодник повеќе

мн. угодници
Вид збор: Именка, машки род
сервилен, подлизурко
Албански: servil, lake

угодница повеќе

мн. угодници
Вид збор: Именка, женски род
Сервилна жена, подлизурка.
Албански: servile