know - онтологија

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
Известен е за нешто, познава, познато му е нешто.
Албански: I di
Има знаење од некоја област, упатен е во нешто.
Албански: ka njohuri
Познава некого.
Албански: njeh
Не зема предвид, не признава, не води сметка.
Албански: njohuri
(се знае) Се познава со некого, заемно се познаваат.
Албански: njohje
(се знае) Се познава себеси.
Албански: njeh

испече повеќе

испечат
Вид збор: Глагол, свршен
Совлада, добро научи (занает, туѓ јазик итн.).
Албански: njoh

позапознае повеќе

Види и: запознае (св.)
позапознаат
Вид збор: Глагол, свршен
Запознае некого или нешто малу подобро, малку повеќе.
Албански: njoftoj më mirë
(се позапознае) Се запознае со некого или со нешто малку подобро, малку повеќе.
Албански: njoftoj më mirë

познава повеќе

Види и: познае (св.)
познаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Знае, има знаење, познавање; има сознание за нешто.
Албански: njoh
(се познава) Има познанство со некого, заемно се знае.
Албански: njoh
(се познава) Се знае себеси.
Албански: njoh

познае повеќе

познаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се познае, само 3. л.)
Албански: u pa

признава повеќе

признаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Знае, се разбира малку во нешто, разбира по нешто.
Албански: kuptoj, njoh

разбира повеќе

Види и: разбере (св.)
разбираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предлогот од) Има познавање од нешто.
Албански: di
Употреба: Разговорно