knife - онтологија

јатаган повеќе

мн. јатагани
Вид збор: Именка, машки род
Вид долг, тенок, малку закривен ориентален меч, карактеристичен за османлиската војска.
Турски: yatağan
Употреба: Историја

нож повеќе

мн. ножеви
Вид збор: Именка, машки род
Рачно орудие за сечење со сечило и рачка.
Албански: thikë

ноже повеќе

мн. ножиња
Вид збор: Именка, среден род
нож
Албански: thikëz
Употреба: Деминутив
Примери:
Џебно ноже.

ноженце повеќе

мн. ноженца
Вид збор: Именка, среден род
ноже
Албански: thikëz

ножиште повеќе

мн. ножишта
Вид збор: Именка, среден род
нож
Албански: thikë e madhe
Употреба: Аугментатив

потајник повеќе

мн. потајници
Вид збор: Именка, машки род
нож, кама
Албански: thikë, kamë
Употреба: Поетски збор

сечило повеќе

мн. сечила
Вид збор: Именка, среден род
Орудие со кое се сече.
Албански: thikë, presë
Примери:
Му купи еден нож и две сечила.