kitchen - онтологија

готварница повеќе

Види и: готвачница (ж.)
мн. готварници
Вид збор: Именка, женски род
готвачница
Албански: mejhane, gjellëtore
Употреба: Гастрономија

готвачница повеќе

мн. готвачници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија каде што се подготвува храна.
Албански: kuzhinë
Употреба: Гастрономија

кујна повеќе

мн. кујни
Вид збор: Именка, женски род
Просторија во стан, во угостителски објект итн. каде што се готви јадење.
Албански: kuzhinë
Употреба: Архитектура и градба
Мебел со кој е опремена просторијата во која се готви.
Албански: kuzhinë
Употреба: Архитектура и градба
Подготвување, меcтење нешто во затворен круг, изведување некаква измама.
Албански: kuzhinë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

куќа повеќе

мн. куќи
Вид збор: Именка, женски род
Во селска куќа - просторија во која се наоѓа огништето и каде што се готви.
Албански: kuzhinë
Употреба: Архаизам

мудбак повеќе

мн. мудбаци
Вид збор: Именка, машки род
Просторија во куќата во која се готви и се чува храна.
Турски: mutfak
Употреба: Архаизам