kilo - онтологија

кило повеќе

Вид збор: Префикс
Прв дел од сложенки за образување на мерни единици, кој означува дека таа единица е илјада пати поголема од онаа означена cо вториот дел од сложенката килограм, киловат, километар и др.

кило повеќе

мн. кила
Вид збор: Именка, среден род
килограм
Албански: kilogram
Употреба: Разговорно

килце повеќе

Види и: кило (ср.)
мн. килца
Вид збор: Именка, среден род
кило
Употреба: Хипокористика