kill - онтологија

делне повеќе

делнат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие некого.
Албански: vras
Употреба: Преносно значење , Разговорно

доистепа повеќе

Види и: истепа (св.)
доистепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истепа, убие сѐ, сите до еден.
Употреба: Разговорно

доотепа повеќе

Види и: отепа (св.)
доотепат
Вид збор: Глагол, свршен
Отепа тоа што останало неотепано, отепа до крај.
(се доотепа) Се отепа до крај.

дотепа повеќе

Види и: тепа (несв.)
дотепаат
Вид збор: Глагол, свршен
убива, усмртува
Албански: mbys, rrah
Убие секаква надеж, доведе до очај.
Албански: mbys, shuaj
Употреба: Преносно значење

доубие повеќе

доубијат
Вид збор: Глагол, свршен
Усмрти некого што е претходно ранет или повреден.

застрела повеќе

застрелаат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие некого со огнено оружје.
Албански: vras
(се застрела) Се убие со огнено оружје.
Албански: vras

испокоси повеќе

испокосат
Вид збор: Глагол, свршен
За болест - убие, усмрти многу луѓе или животни.
Албански: kosit, vras
Употреба: Преносно значење

испотепа повеќе

Види и: истепа (св.)
испотепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истепа, убие во голем број, сите.
Албански: vras

испоубие повеќе

испоубијат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие повеќемина, сите.
Албански: vras

истепа повеќе

Види и: тепа (несв.)
истепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие повеќемина или сите.
Албански: vras

коле повеќе

колат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се коле) Се убиваат еден со друг, се борат, се тепаат.
Албански: mbys, vras

кутне повеќе

кутнат
Вид збор: Глагол, свршен
убие
Албански: vras
Употреба: Преносно значење

ликвидира повеќе

ликвидираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Физички отстрани, отстранува некого; убива.
Албански: likuidoj, vras

оплеска повеќе

оплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие, отепа некого.
Албански: vras, mbyt
Употреба: Преносно значење , Разговорно

отепа повеќе

отепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Усмрти, лиши од живот.
Албански: mbys, vras
(се отепа) Се убие самиот, се усмрти, cи го одзеде животот.
Албански: vetvrasje
(се отепа) Се убие еден со друг, меѓу себе.
Албански: vritet

отранчи повеќе

отранчат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие некого со огнено оружје (пушка, пиштол).

плакоса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
убива

погуби повеќе

погубат
Вид збор: Глагол, свршен
Лиши од живот некого.
Албански: vras
(се погуби) се уништи, се упропасти, пропадне
Албански: mbytem

скоси повеќе

скосат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, погуби, уништи
Албански: kosit, vret, zhduk
Употреба: Преносно значење
Примери:
Му ја скосија четата.

смачка повеќе

смачкаат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, умртви
Албански: mbyt
Употреба: Преносно значење

среже повеќе

срежат
Вид збор: Глагол, свршен
убие
Албански: vras
Употреба: Преносно значење

сруши повеќе

срушат
Вид збор: Глагол, свршен
Со удар лиши од живот.
Албански: mbyt
Употреба: Преносно значење

столчи повеќе

столчат
Вид збор: Глагол, свршен
смачка, убие, умртви
Албански: vras

суложи повеќе

суложат
Вид збор: Глагол, свршен
собори, спружи, убие
Албански: shtrij, vras
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ќе не суложат од ќотек.

суправи повеќе

суправат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Албански: vras, mbys
Употреба: Преносно значење
Примери:
Беше го суправил во пештерата.

тепа повеќе

(се) тепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
убива, отепува
Албански: mbytë

убива повеќе

убиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
убие
Албански: vras
(се убие) се самоубие
Албански: vetvritet

убие повеќе

убијат
Вид збор: Глагол, свршен
Усмрти, лиши од живот човек или животно.
Албански: vras

умира повеќе

Види и: умре (св.)
умираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) намачи, убие
Албански: vras, zhduk
Употреба: Преносно значење

умори повеќе

уморат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, усмрти
Албански: vret
Употреба: Народна поезија

умре повеќе

умрат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Предизвика нечија смрт.
Албански: mbys
(преод.) намачи, убие
Албански: mbys
Употреба: Преносно значење

умртви повеќе

Види и: усмрти (св.)
умртват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да не е живо.
Албански: mbyt

умртвува повеќе

Види и: умртви (св.)
(се) умртвуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) умртви

усмрти повеќе

усмртат
Вид збор: Глагол, свршен
Убие, изврши убиство.
Употреба: Правда

усмртува повеќе

Види и: усмрти (св.)
усмртуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
убива

успие повеќе

Види и: заспие (св.)
успијат
Вид збор: Глагол, свршен
усмрти, убие

утепа повеќе

Види и: отепа (св.)
(се) утепат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) отепа
Употреба: Дијалектен збор

утепува повеќе

(се) утепуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) отепува
Употреба: Дијалектен збор