keep - онтологија

вртка повеќе

врткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чува, има нешто во мал број, во мало количество.
Албански: ruan
Употреба: Преносно значење

додржи повеќе

додржат
Вид збор: Глагол, свршен
Достои на зборот, одржи.
Албански: mbaj fjalën
(се додржи) Држејќи се за нешто, издржи, истрае до определен момент.
Албански: mbaj

дочува повеќе

Види и: чува (несв.)
дочуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчува нешто до крај.
Албански: kujdeset

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Има власт, управа, контрола над нешто.
Албански: mbaj
Има нешто или држи некого/нешто во служба.
Албански: mbaj
Чува, сместува некого или нешто на определено место.
Албански: mbaj, ruaj
Стави нешто во определена положба или состојба.
Албански: mbaj
Одржува некого или нешто во определена состојба.
Албански: mbaj
Се наоѓа во определена врска, однос или контакт со некого.
Албански: mbaj lidhje
Задржува, спречува некого да напушти определено место.
Албански: mbaj
(се држи) Се одржува во определена состојба.
Албански: mbaj, qëndroj
(се држи) Се движи во определен правец следејќи нешто.
Албански: mbaj

задржи повеќе

задржат
Вид збор: Глагол, свршен
Запре, смести некого некаде, не дозволувајќи му да оди.
Албански: ndaloj, mbaj
Запре, спречи некого да направи нешто.
Албански: mbaj, ndaloj
Зачува нешто, не се лиши од нешто.
Албански: mbaj, ruaj
Одржи, зачува нешто за извесно време.
Албански: mbaj
Остави некого на определена служба, должност.
Албански: mbaj, ruaj

зачува повеќе

Види и: чува (несв.)
зачуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Сочува, задржи, не наруши дадена состојба.
Албански: mbaj, ruaj
Дочува здравје, остане здрав.
Албански: ruaj
(се зачува) Се сочува, се дочува нешто од уништување, од заборав.
Албански: mbaj, ruaj

одржи повеќе

одржат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане доследен на даден збор, исполни ветување.
Албански: mbaj
(се одржи) Достои во нешто, се дочува.
Албански: mbahet

подржи повеќе

подржат
Вид збор: Глагол, свршен
Држи малку, кратко време.
Албански: mbaj
Задржи некого во одредена положба.
Албански: mbaj
Истрае, држи некое време.
Албански: mbaj, qëndroj

префати повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Задржи, земе како враќање на долг.
Албански: mbaj

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се фати) Насочи внимание кон нешто, се запре на нешто.
Албански: mbaj
Употреба: Преносно значење

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Држи нешто кај себе или на определено место, грижејќи се за него.
Албански: mbaj, ruaj