jurisdiction - онтологија

јурисдикција повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Судска надлежност, право на судот да решава определени прашања.
Албански: jurisdikcion
Употреба: Правда
Област на дејствување, делокруг во кој владее определена световна или црковна институција.
Албански: jurisdikcion
Употреба: Административен термин