junta - онтологија

хунта повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Назив на различни политички групи и државни организации во земјите со шпански говорен јазик - Шпанија и земјите на Латинска Америка.
Највисок орган во чии раце се наоѓа власта по извршен државен удар.
Употреба: Политика