jump out - онтологија

излета повеќе

излетаат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе од лежиштето, од местото каде што треба да биде - најчесто за превозно средство.
Албански: fluturoj, dal

изрипа повеќе

Види и: рипа (несв.)
изрипаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со рипање скокне на нозе, наеднаш, неочекувано.

искока повеќе

Види и: скока (несв.)
искокаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со скок излезе надвор.
Албански: kërcej

отскокне повеќе

отскокнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се оддели, се оддалечи од нешто со скок.
Албански: largoj, veçoj