joker - онтологија

зевзек повеќе

мн. зевзеци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се шегува, ѓаволест човек.
Турски: zevzek Албански: zevzek, shakaxhi
Употреба: Разговорно

мајтапчија повеќе

мн. мајтапчии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што сака да прави мајтап, да се мајтапи.
Употреба: Разговорно

смеаџија повеќе

мн. смеаџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што сака да предизвика смеа, шегаџија.
Употреба: Разговорно

џокер повеќе

мн. џокери
Вид збор: Именка, машки род
Во некои игри со карти, со слика на шут.

шегач повеќе

Види и: шегаџија (м.)
мн. шегачи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што сака да се шегува.

шегачка повеќе

Види и: шегач (м.)
мн. шегачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што се шегачи.

шегаџија повеќе

мн. шегаџии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што сака да се шегува.

шегобиец повеќе

мн. шегобијци
Вид збор: Именка, машки род
Оној што сака да се бие шега со другите.