joke - онтологија

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дупи) Се подбива со некого.
Албански: tallet
Употреба: Разговорно

исмее повеќе

исмеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исмее) Се шегува со некого.
Албански: tallem

мајтапи повеќе

(се) мајтапат
Вид збор: Глагол, несвршен
Cе шегува, се подбива, се потсмева.
Употреба: Разговорно

мота повеќе

мотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мота) Тера шега со некого, се подбива.
Албански: tallet
Употреба: Разговорно

насмее повеќе

насмеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се насмее) Се пошегува, се потсмее со некого.

подбива повеќе

Види и: подбие (св.)
(се) подбиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се пошегува, се шегува

подрапа повеќе

Види и: драпа (несв.)
подрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подрапа) Се подбие шега со некого.

пошегува повеќе

(се) пошегуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) пошегуваат
Албански: tallem
Направи шега.
Албански: bëj shaka, tallem

раздрапа повеќе

раздрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раздрапа) Се потсмева некому, се шегува на нечија сметка
Албански: përqesh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Кога ќе се раздрапа тој, да пукнеш од смеа.

размајтапи повеќе

(се) размајтапат
Вид збор: Глагол, свршен
Се шегува, се подбива, се потсмева, се мајтапи повеќе или уште повеќе.

шегачи повеќе

(се) шегачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера шега со некого или нешто.

шегува повеќе

(се) шегуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кажува, прави шеги.
Албански: tallem
Тера, се бие шега со некого.
Албански: tallem
Говори, прави нешто на шега, несериозно.
Албански: tallem
Само со негација: не се шегува - постапува, работи сериозно, енергично, како што треба.
Албански: tallem

шенга повеќе

(се) шенгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се шегува, се подбива, се подигрува
Употреба: Разговорно
Примери:
Се шенга со тебе.

шенголка повеќе

(се) шенголкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шенга
Употреба: Деминутив