joke - онтологија

виц повеќе

мн. вицеви
Вид збор: Именка, машки род
Шега, досетка, анегдота, смешна мала приказна.
Германски: Witz

досетка повеќе

мн. досетки
Вид збор: Именка, женски род
Духовит збор или забелешка, закачка, шега.

дупачлак повеќе

мн. дупачлаци
Вид збор: Именка, машки род
потсмев, мајтап
Употреба: Разговорно

лакрдија повеќе

мн. лакрдии
Вид збор: Именка, женски род
шега
Албански: shaka, tallje
Употреба: Разговорно

мајтап повеќе

мн. мајтапи
Вид збор: Именка, машки род
шега, подбив, потсмев
Турски: maytap
Употреба: Разговорно

марифет повеќе

мн. марифети
Вид збор: Именка, машки род
шега
Албански: shaka, tallje
Употреба: Разговорно

маскара повеќе

мн. маскари
Вид збор: Именка, женски род
шега, подбив
Турски: maskara Албански: maskara
Употреба: Разговорно

мотаница повеќе

мн. мотаници
Вид збор: Именка, женски род
шега, подбив
Албански: tallje
Употреба: Разговорно

пеза повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шега
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(разг.) за пеза

смеа повеќе

мн. смеи
Вид збор: Именка, женски род
шега, виц

смешка повеќе

мн. смешки
Вид збор: Именка, женски род
Весела приказна.
Албански: mahi, shaka
Примери:
Расправаше смешки.

цепка повеќе

мн. цепки
Вид збор: Именка, женски род
смешка, шега
Употреба: Жаргонски збор

шака повеќе

мн. шаки
Вид збор: Именка, женски род
шега
Турски: şaka
Употреба: Разговорно

шашма повеќе

мн. шашми
Вид збор: Именка, женски род
забуна, шега, несериозно нешто
Турски: şaşmak
Употреба: Разговорно

шега повеќе

мн. шеги
Вид збор: Именка, женски род
Зборови кажани или постапка направена за смеа, за развеселување и сл.
Албански: shaka, mahi
Примери:
За сето време тој ни правеше шеги.
мала, ситна работа
Албански: hajgare, lojë
Примери:
Ова е шега за мене, со една рака ќе го кренам.

шенгуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Во изразот си игра шенгуле со некого (се шегува, подбива со некого, се подигрува).
Употреба: Разговорно