joke - онтологија

виц повеќе

мн. вицеви
Вид збор: Именка, машки род
Шега, досетка, анегдота, смешна мала приказна.
Германски: Witz

досетка повеќе

мн. досетки
Вид збор: Именка, женски род
Духовит збор или забелешка, закачка, шега.

дупачлак повеќе

мн. дупачлаци
Вид збор: Именка, машки род
потсмев, мајтап
Употреба: Разговорно

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се дупи) Се подбива со некого.
Албански: tallet
Употреба: Разговорно

исмее повеќе

исмеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исмее) Се шегува со некого.
Албански: tallem

лакрдија повеќе

мн. лакрдии
Вид збор: Именка, женски род
шега
Албански: shaka, tallje
Употреба: Разговорно

мајтап повеќе

мн. мајтапи
Вид збор: Именка, машки род
шега, подбив, потсмев
Турски: maytap
Употреба: Разговорно

мајтапи повеќе

(се) мајтапат
Вид збор: Глагол, несвршен
Cе шегува, се подбива, се потсмева.
Употреба: Разговорно

марифет повеќе

мн. марифети
Вид збор: Именка, машки род
шега
Албански: shaka, tallje
Употреба: Разговорно

маскара повеќе

мн. маскари
Вид збор: Именка, женски род
шега, подбив
Турски: maskara Албански: maskara
Употреба: Разговорно

мота повеќе

мотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се мота) Тера шега со некого, се подбива.
Албански: tallet
Употреба: Разговорно

мотаница повеќе

мн. мотаници
Вид збор: Именка, женски род
шега, подбив
Албански: tallje
Употреба: Разговорно

насмее повеќе

насмеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се насмее) Се пошегува, се потсмее со некого.

пеза повеќе

Вид збор: Именка, женски род
шега
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
(разг.) за пеза

подбива повеќе

Види и: подбие (св.)
(се) подбиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се пошегува, се шегува

подрапа повеќе

Види и: драпа (несв.)
подрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подрапа) Се подбие шега со некого.

пошегува повеќе

(се) пошегуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) пошегуваат
Албански: tallem
Направи шега.
Албански: bëj shaka, tallem

раздрапа повеќе

раздрапаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раздрапа) Се потсмева некому, се шегува на нечија сметка
Албански: përqesh
Употреба: Преносно значење
Примери:
Кога ќе се раздрапа тој, да пукнеш од смеа.

размајтапи повеќе

(се) размајтапат
Вид збор: Глагол, свршен
Се шегува, се подбива, се потсмева, се мајтапи повеќе или уште повеќе.

смеа повеќе

мн. смеи
Вид збор: Именка, женски род
шега, виц

смешка повеќе

мн. смешки
Вид збор: Именка, женски род
Весела приказна.
Албански: mahi, shaka
Примери:
Расправаше смешки.

цепка повеќе

мн. цепки
Вид збор: Именка, женски род
смешка, шега
Употреба: Жаргонски збор

шака повеќе

мн. шаки
Вид збор: Именка, женски род
шега
Турски: şaka
Употреба: Разговорно

шашма повеќе

мн. шашми
Вид збор: Именка, женски род
забуна, шега, несериозно нешто
Турски: şaşmak
Употреба: Разговорно

шега повеќе

мн. шеги
Вид збор: Именка, женски род
Зборови кажани или постапка направена за смеа, за развеселување и сл.
Албански: shaka, mahi
Примери:
За сето време тој ни правеше шеги.
мала, ситна работа
Албански: hajgare, lojë
Примери:
Ова е шега за мене, со една рака ќе го кренам.

шегачи повеќе

(се) шегачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера шега со некого или нешто.

шегува повеќе

(се) шегуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кажува, прави шеги.
Албански: tallem
Тера, се бие шега со некого.
Албански: tallem
Говори, прави нешто на шега, несериозно.
Албански: tallem
Само со негација: не се шегува - постапува, работи сериозно, енергично, како што треба.
Албански: tallem

шенга повеќе

(се) шенгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се шегува, се подбива, се подигрува
Употреба: Разговорно
Примери:
Се шенга со тебе.

шенголка повеќе

(се) шенголкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шенга
Употреба: Деминутив

шенгуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Во изразот си игра шенгуле со некого (се шегува, подбива со некого, се подигрува).
Употреба: Разговорно