join - онтологија

влезе повеќе

влезат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи, се вклучи во некаква средина.
Албански: bashkohet

вреди повеќе

вредат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вреди) Се нареди, влезе во редица; се вклучи некаде.
Албански: rradhit, bashkangjit

заортачи повеќе

Види и: ортачи (несв.)
заортачат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати ортак, зеде некого за ортак.
Турски: ortak Албански: bashkohem
Здружи имот, средства.
Албански: bashkoj

зачлени повеќе

зачленат
Вид збор: Глагол, свршен
Запише некого за член во некоја организација, друштво и сл.
Албански: anëtarsoj

здружи повеќе

здружат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои, доближи едно до друго.
Албански: bashkoj

меша повеќе

мешаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се меша) Се дружи со некого.
Албански: përzihet, shoqërohet

обедини повеќе

обединат
Вид збор: Глагол, свршен
(се обедини) се здружи, се сплоти
Албански: bashkoj

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дружи, другарува.
Албански: shoqërohet

организира повеќе

организираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се организира) Се здружи, се здружува, се обедини, се обединува со некаква заедничка цел, се зачлени, се зачленува во некоја организација.
Албански: bashkohet

ортакува повеќе

Види и: ортак (м.)
ортакуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Работи ортачки, со деловен партнер.
Турски: ortak
Употреба: Економија

ортачи повеќе

Види и: ортакува (несв.)
ортачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува ортак.
Турски: ortak
Употреба: Економија

придојде повеќе

придојдат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде уште некој, пристигне некој по некого, подоцна.
Албански: vjen më vonë

придружи повеќе

придружат
Вид збор: Глагол, свршен
Приклучи, влезе во состав на нешто.
Албански: bashkoj, bashkangjes
(се придружи) Влезе во состав на нешто, се приклучи некому.
Албански: bashkangjes

пријде повеќе

пријдат
Вид збор: Глагол, свршен
Премине на нечија страна.
Албански: bashkanngjes
Употреба: Ретко

приклучи повеќе

приклучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се приклучи) Се присоедини, се придружи, се дополни.
Албански: bashkohem
(се приклучи) спои, придружи
Албански: bashkohem

прикрепи повеќе

прикрепат
Вид збор: Глагол, свршен
Приклучи, придружи кон некаква организација и сл.
Албански: bashkohem

приопшти повеќе

приопштат
Вид збор: Глагол, свршен
(се приопшти) Се приклучи кон некаква целост, стане дел од нешто.
Албански: bashkohem, bëhet pjesë

припои повеќе

припојат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои или приклучи.
Албански: bashkangjes
Употреба: Дијалектен збор

присоедини повеќе

присоединат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде нешто кон друго поголемо, влезе во состав на некоја целост, приспои.
Албански: bashkangjes
(се присоедини) Се придружи кон некого.
Албански: bashkangjes
(се присоедини) Се придружи, прифати, се согласи си став, предлог, мислење и сл.
Албански: bashkangjes
Употреба: Преносно значење

пристапи повеќе

пристапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи, се присоедини кон некоја организација, стане член.
Албански: aderoj

сврзе повеќе

сврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврзе) Се зближи со некого.
Албански: lidhem, bashkohem
Употреба: Преносно значење

содружува повеќе

(се) содружуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се содружи, се здружува

соортачи повеќе

Види и: заортачи (св.)
се соортачија
Вид збор: Глагол, свршен
заортачи

сортачи повеќе

сортачат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати ортак.
Албански: bëj ortak
Употреба: Разговорно
Примери:
Ги сортачи сиромаштијата.
(се сортачи) Стане ортак со некого.
Албански: bëj ortak
Употреба: Разговорно
Примери:
Се сортачија и работата тргна.

состави повеќе

состават
Вид збор: Глагол, свршен
Приближи едно до друго.
Албански: bashkohen
(се состави) се здружи, се соедини, се сврзе
Албански: bashkëshoqërohet

составува повеќе

(се) составуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) состави
Примери:
(разг.) Одвај составува крај со крај.

состане повеќе

(се) состанат
Вид збор: Глагол, свршен
се соедини, се состави
Примери:
Тука ќе се состанат сите линии.

спои повеќе

спојат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврзе едно нешто со друго со некаква спојка, закрепи.
Албански: lidh
(се спои) Се сврзе, се слее едно нешто со друго.
Албански: lidh
(се спои) Се сврзе со некои односи.
Албански: lidh
Употреба: Преносно значење

стапи повеќе

стапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане член на некоја организација.
Албански: bashkohet

тргне повеќе

тргнат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да оди постојано со некого, да се дружи со некого.
Албански: shkon, kalon

ујдиса повеќе

ујдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се здружи, како пар.
Албански: shoqërohet
Употреба: Разговорно

ујдисува повеќе

Види и: ујдиса (св.)
ујдисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се ујдисува) се најде
Албански: bashkoj
Употреба: Разговорно

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се фати) При игра, оро; застане, заигра до друг.
Албански: bashkangjit
(се фати) Оди, се дружи со некого.
Албански: bashkangjit

шурува повеќе

шуруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дружи со некого.
Употреба: Пејоратив