irrigation - онтологија

иригација повеќе

(едн.) иригацијата
Вид збор: Именка, женски род
Наводнување на обработливата земја заради поголема плодност со помош на систем од канали.
Албански: irigacion, ujitje
Употреба: Земјоделство
Измивање на внатрешни органи на телото.
Албански: irigacion, shpërlarje
Употреба: Медицина

мелиорација повеќе

мн. мелиорации
Вид збор: Именка, женски род
Подобрување на квалитетот на земјиштето со заштита од поплави, наводнување на суви терени, заштита од ерозии и др.
Употреба: Земјоделство

разводнување повеќе

Види и: разводнува (несв.)
разводнувањето
Вид збор: Именка, среден род
разводнува
Употреба: Земјоделство