iron - онтологија

запегла повеќе

запеглаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пегла.
Албански: fillon të hekuros
Испегла малку, набрзина.
Албански: hekuros pak

испегла повеќе

испеглаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измазни, исправи нешто што е стуткано, најчесто со пегла.
Албански: hekuros

пегла повеќе

пеглаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со пегла ја мазни површината на облека, чаршафи, итн.
Албански: hekuros
Примери:
Пегла алишта.
(се пегла) Со пегла си ја мазни облеката.
Албански: hekurosem

подиспегла повеќе

подиспеглаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испегла малку, донекаде.

попегла повеќе

Види и: пегла (несв.)
попеглаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пегла малку, кратко време.

утлеиса повеќе

(се) утлеисат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) испегла
Турски: ütüleme
Употреба: Разговорно

утлеисува повеќе

Види и: утлеиса (св.)
утлеисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) пегла
Употреба: Разговорно