iris - онтологија

амфибија повеќе

мн. амфибии
Вид збор: Именка, женски род
Билка која расте и на земја и во вода (трска, дива перуника).
Латински: Iris Албански: amfibia
Употреба: Ботаника

ирис повеќе

мн. ириси
Вид збор: Именка, машки род
Предниот обоен дел на окото околу зеницата.
Албански: iris, iridë
Употреба: Анатомија
перуника
Албански: shpatore, iris
Употреба: Ботаника

калуѓерка повеќе

мн. калуѓерки
Вид збор: Именка, женски род
водна перуника
Латински: Iris pseudacorus Албански: luleshpatë uji, iris
Употреба: Ботаника

перуника повеќе

мн. перуники
Вид збор: Именка, женски род
Многугодишно украсно растение со големи сабјести листови и крупни цветови.
Латински: Iris germanica Албански: shpatore
Употреба: Ботаника

црнилка повеќе

Види и: црнка (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
зеница

човече повеќе

мн. човечиња
Вид збор: Именка, среден род
зеница, црнка во окото
Албански: iris, agu i syrit
Употреба: Анатомија , Дијалектен збор