invite - онтологија

вика повеќе

викаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Повикува, кани некого.
Албански: ftoj, thërras

закани повеќе

заканат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кани, да повикува на нешто.
Албански: ftoj

изнавика повеќе

изнавикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Викне, покани во голем број.
Албански: ftoj

изнакани повеќе

Види и: накани (св.)
изнаканат
Вид збор: Глагол, свршен
Покани, накани гости во голем број.
Албански: ftoj, thëras shumë

калеса повеќе

калесаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покани на свадба, на веселба и сл.

кани повеќе

канат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Повика, повикува некого на гости, на свадба и сл.
Албански: ftoj

каниса повеќе

Види и: кани (св. и несв.)
канисаат
Вид збор: Глагол, свршен
кани
Употреба: Дијалектен збор

навика повеќе

Види и: вика (несв.)
навикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повика, покани многумина (на гости, на свадба).
Албански: ftoj

накани повеќе

наканат
Вид збор: Глагол, свршен
Покани гости во необично голем број.
Албански: ftoj, thëras

повели повеќе

повелат
Вид збор: Глагол, свршен
Учтиво искажување понуда, покана.
Албански: urdhëro
Употреба: Ретко

повика повеќе

повикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Упати усна или писмена покани.
Албански: ftoj

покани повеќе

поканат
Вид збор: Глагол, свршен
Испрати, упати некому покана за присуство, учество во нешто.
Албански: ftoj
Повика, се обрати некому со покана.
Албански: ftoj
(се покани) Самиот себеси се повикува, се кани.
Албански: ftoj
Употреба: Иронично , Разговорно

свика повеќе

свикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Покани мнозина да се соберат на едно место; покани луѓе на заседание, советување и сл.
Албански: ftoj, thërras
Примери:
Ги свикала жените да одат да му се молат на царот.

свикува повеќе

Види и: свика (св.)
свикуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
покани, повика
Албански: thërret, fton
Примери:
Свикува конгрес.

созива повеќе

созиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
свикува