invent - онтологија

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Измислува: Име, прекар на некого.
Албански: shpik
Употреба: Разговорно
Измислува: Вади новини во модата.
Албански: shpik
Измислува: (Си) вади од умот нешто.
Албански: shpik

издума повеќе

издумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измисли нешто.
Албански: mendoj, shpik
Употреба: Дијалектен збор

измисли повеќе

измислат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде во свеста, во фантазијата нешто што не постои; смисли лага, невистина.
Албански: shpik, zbuloj

изнајде повеќе

изнајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Пронајде, најде, измисли.
Албански: gjej

пронајде повеќе

пронајдат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, најде нешто што го немало дотогаш.
Албански: gjej, shpik

скова повеќе

сковат
Вид збор: Глагол, свршен
измисли
Албански: konceptoj
Употреба: Преносно значење