intrigue - онтологија

вмеша повеќе

вмешаат
Вид збор: Глагол, свршен
Вплетка, спомне некого или нешто.
Албански: ngatërrohet

далавера повеќе

мн. далавери
Вид збор: Именка, женски род
Сплетка, подметнување нешто.
Турски: dalavere
Употреба: Разговорно

забранува повеќе

забрануваат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика интерес за нешто.
Албански: ngjall kureshtje
Употреба: Преносно значење

заинтересира повеќе

заинтересираат
Вид збор: Глагол, свршен
Побуди интерес кај некого за нешто, привлече нечие внимание.
Албански: intrigoj, interesoj

заинтригира повеќе

заинтригираат
Вид збор: Глагол, свршен
Пројави големо љубопитство, големо интересирање.

закопка повеќе

закопкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне некого да го копка нешто, да предизвикува некакви чувства кај некого.
Албански: intrigë

интересира повеќе

интересираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Привлекува, предизвикува нечиј интерес.
Албански: intereson, intrigon

интрига повеќе

мн. интриги
Вид збор: Именка, женски род
Вешто смислена приказна за некого за да се постигне некоја цел.
Албански: intrigë
Во литературно, во драмско или во филмско дело - заплет на дејството.
Албански: intrigë
Употреба: Литература

интригира повеќе

интригираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Побудува интерес и љубопитство.
Албански: intrigon

интригува повеќе

интригуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
интригира

маневар повеќе

мн. маневри
Вид збор: Именка, машки род
интрига, махинација
Албански: manevrim, intrigë
Употреба: Преносно значење

подзагрее повеќе

подзагрејат
Вид збор: Глагол, свршен
Заинтересира некого за нешто, донекаде, во извесна мера.
Албански: intrigoj
Употреба: Преносно значење

сплетка повеќе

мн. сплетки
Вид збор: Именка, женски род
интрига, клевета
Примери:
Прави сплетки.