intonation - онтологија

интонација повеќе

мн. интонации
Вид збор: Именка, женски род
Различен начин на повишување и снижување на гласот при говорење, изразување чувства, расположби.
Албански: intonacion
Употреба: Лингвистика
Ритмичко - мелодиска страна на реченицата што зависи од повишувањето или снижувањето на тонот при изговарањето различни видови реченици.
Албански: intonacion
Употреба: Лингвистика
Музикален акцент, карактеристичен за некои источни јазици.
Албански: intonacion
Употреба: Музика и танц
Звучење на музички инструмент при свирење и на глас при пеење.
Албански: intonacion
Употреба: Музика и танц