intention - онтологија

интенција повеќе

мн. интенции
Вид збор: Именка, женски род
Намера, стремеж, насоченост кон постигање на некоја цел.

калкулација повеќе

мн. калкулации
Вид збор: Именка, женски род
намера, план, комбинација
Албански: qëllim, synim
Употреба: Преносно значење

кана повеќе

мн. кани
Вид збор: Именка, женски род
намера
Албански: qëllim
Употреба: Разговорно

кроеж повеќе

мн. кроежи
Вид збор: Именка, машки род
намера, план
Албански: synim, plan
Употреба: Преносно значење

мисла повеќе

мн. мисли
Вид збор: Именка, женски род
намера, цел
Албански: synim, qëllim

намера повеќе

мн. намери
Вид збор: Именка, женски род
Замисла, решеност да се направи, да се постигне нешто.
Албански: qëllim

намерение повеќе

Види и: намера (ж.)
мн. намеренија
Вид збор: Именка, среден род
намера
Употреба: Архаизам

намисла повеќе

мн. намисли
Вид збор: Именка, женски род
Мисла, помисла за нешто, за некоја намера.

ниет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
намера, решеност
Турски: niyet
Употреба: Архаизам , Неменлив збор , Разговорно

сметка повеќе

мн. сметки
Вид збор: Именка, женски род
намера
Албански: qëllim
Употреба: Разговорно

умисла повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Општо, свест и намера при извршувањето на нешто, обично лошо.
Албански: paramendim

цел повеќе

мн. цели
Вид збор: Именка, женски род
намера, умисла
Албански: qëllim
Примери:
Нивната цел беше јасна: да го омаловажат успехот.