intend - онтологија

мисли повеќе

мислат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има намера, цел.
Албански: ndërmend

надума повеќе

надумаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намисли, дојде на мисла, смисли.
Албански: më vjen në mend, mendoj
Употреба: Дијалектен збор

намерава повеќе

Види и: намера (ж.)
намераваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има на ум, си поставува за цел.
Српски: намерава
Употреба: Дијалектен збор

поднауми повеќе

Види и: науми (св.)
поднаумат
Вид збор: Глагол, свршен
Реши, се одлучи, има намера.

рефлектира повеќе

рефлектираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Смета на нешто, сака нешто да постигне.
Албански: reflekton, ka dëshirë

сака повеќе

сакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има намера да направи нешто.
Албански: ndërmend

смисли повеќе

смислат
Вид збор: Глагол, свршен
намисли
Албански: mendoj, kam ndër mend
Примери:
Смисли да го ожени.

спојме повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(се) накани, намери
Употреба: Разговорно
Примери:
Мајка му спојмела да го жени.

спојмува повеќе

Види и: спојме (св.)
спојмуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
спојме