instigate - онтологија

бунтува повеќе

бунтуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поттикнува на бунт.

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подбуцнува, гиба, задева некого.
Албански: nxit
Употреба: Преносно значење

надупи повеќе

надупат
Вид збор: Глагол, свршен
Наговори некого, подбуцне некого на кавга, на лоша постапка и cл.
Употреба: Разговорно

налине повеќе

налинат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбуцне, насаска пес на некого.

наостри повеќе

наострат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбуцне, поттикне некого за расправија, за борба.
Албански: ndërsej, nxis
Употреба: Преносно значење

насаска повеќе

Види и: саска (несв.)
насаскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Подбуцне да нападне некого.
Албански: ndërsej
Употреба: Преносно значење , Разговорно

побуни повеќе

побунат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне на бунт.

подбуцне повеќе

подбуцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Поттикне на нешто лошо, на кавга.
Албански: ndërsej
Употреба: Преносно значење

провоцира повеќе

провоцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Намерно предизвика, предизвикува некаков настан, нечија постапка.
Албански: nxit

спотне повеќе

спотнат
Вид збор: Глагол, свршен
подбуцне, подбуди
Албански: ndërsej, nxis
Употреба: Преносно значење

харангира повеќе

харангираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Подбуцнува, дразни маса против некого.

хушка повеќе

хушкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
подбуцнува
Српски: хушкати
Употреба: Дијалектен збор