inquire - онтологија

доиспита повеќе

Види и: испита (св.)
доиспитаат
Вид збор: Глагол, свршен
доиспраша
Албански: përfundoj pyeturi

изнапраша повеќе

(се) изнапрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Праша за многу работи, постави многу прашања.
Албански: pyes shumë
Се испраша еден со друг.
Албански: pyes njëri tjetrin

испраша повеќе

испрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави некому повеќе прашања за сѐ што сака да дознае, се распраша.
Албански: pyes

опита повеќе

опитаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави прашање, праша.
Албански: pyes
Употреба: Дијалектен збор

подзапраша повеќе

подзапрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Запраша малку, донекаде.
(се подзапраша) Се запраша себеси.

подиспраша повеќе

Види и: испраша (св.)
подиспрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Испраша малку за многу нешта.
Испраша малку време или површно повеќемина или сите што биле за испрашување.

подраспраша повеќе

Види и: распраша (св.)
подраспрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Распраша малку некого за нешто, во скриена форма, не така јавно.
Распраша одоколу, скришно.
(се подраспраша) Се распраша за нешто, не така јавно.

попраша повеќе

Види и: праша (св.)
попрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Потпраша, пораспраша малу, некое време.

пораспраша повеќе

(се) пораспрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
(Се) распраша малку или уште малку.

потпраша повеќе

потпрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Праша внимателно, претпазливо, одоколу.

потпрашува повеќе

Види и: потпраша (св.)
потпрашуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
потпраша

праша повеќе

прашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави прашање за некого или за нешто, во врска со некого или нешто.

припраша повеќе

припрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави понатамошно прашање.

распитува повеќе

Види и: распита (св.)
(се) распитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распрашува
Албански: pyes

распраша повеќе

распрашаат
Вид збор: Глагол, свршен
Зададе некому прашања со цел да узнае, да разјасни нешто.
Албански: hetoj
Примери:
Го прашал, го распрашал царот.
(се распраше) Побара известувања.
Албански: hetoj
Примери:
Се распрашал за нив.