inform - онтологија

информира повеќе

информираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава некому информација.
Албански: informon
(се информира) Добие, добива информација за некого или за нешто.
Албански: informohet

јави повеќе

јават
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти, извести, објави вест.
Албански: informoj

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Соопштува, предава, има некакво расположение, се карактеризира со нешто.
Албански: informon

пишува повеќе

пишуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За весник, списание - донесува, јавува, соопштува.
Албански: informoj

пријави повеќе

пријават
Вид збор: Глагол, свршен
Извести, јави, даде некаква информација.
Албански: informoj

соопшти повеќе

соопштат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже некому нешто.
Албански: informoj